VALLEBYGDEN

SÅ MAGISK NATUR! BOKA SJÄLV ELLER MED DIN VÄN!

3 DAGARS LYCKORUS

NATUR, MOTION, SÄLLSKAP OCH MAT ÄR LYCKA FÖR OSS!

TRAILSEMESTER

ETT KLIMATSMART OCH NJUTFULLT SÄTT ATT RESA!

EKOTURISM

VI GILLAR ATT RESA MILJÖ- & NATURVÄNLIGT

VILL DU BLI HÄPEN?

SÅ ÄR VALLE DIN RESA!

NATUREN

DELA NATURENS MAGI MED OSS

VALLE  &  BILLINGEN

Vi säger bara OMG, detta platåberg Billingen och dess Vallebygd! Ljuvligt spektakulärt och härligt varierat kuperat för en perfekt trailupplevelse! Den här lätttillgängliga men lite glömda bygden ligger mellan Skara och Skövde och vi har valt ut favoritsträckor som vi tycker är riktigt njutbara.

Vallebygden är ett sjörikt och mjukt böljande landskap med många åsar, kullar och moränryggar som påminner om istidens krafter. På sommaren njuter vi av blomstrande ängar, gröna hagar, lundar med grönaste ädellövskog och rofyllda fiskesjöar. Det finns 60 km skyltade Valleleder i området, 66 km Billingeleder. Här hittar vi i stort sett alla naturtyper. På en förhållandevis liten yta finns faktiskt 8 naturreservat som vi dem alla besöker.

Vissa sträckor kommer vi ta oss fram uppe på platån Billingen och få fantastiska utsikter och emellanåt springer vi på leden nedanför sluttningen genom hagmarker och skogar.

VALLEVÄGEN

Utmed Vallevägen – som kallas ”Världens vackraste väg” finns många konstnärer, konsthantverkare och gårdsbutiker. Benämningen som den vackraste vägen stämmer väl i maj månad när 10.000-tals står körsbärsträd i blom – en vidunderlig syn! Människor åker långväga för att uppleva detta och det är såklart otroligt vackert och får inte missas! Festivalerna i Tokyo, Kyoto och Washington som hålls när deras berömda körsbärsträd blommar lockar tusentals besökare, men det går garanterat lugnare till i Valle. Vi upptäcker och upplever mycket av Vallebygden och du bokar en helg med oss. 

Under resorna hit kommer vi ”traila” över kullar och ängar som i en saga. Det är ett vackert kuperat kamelandskap; ett av våra 2 större i Sverige.  Kame utvecklas från inlandsisen isälvar och vi räknar Brösarps backar i Skåne och Valle till de mest unika kameområden i vårt land.  Här finns lövskog med nästan tropiskt fyllig vegetation samt en mångfald av växter och fåglar.

BILLINGEN

För den som önskar en mer ”bergig” naturupplevelse blir nöjd med våra besök vid Jättadalen. Det är en djup bäckravin som ligger i diabasbranten på västra Billingen – det stora platåberget i Västergötland. Vandringen upp till Jättadalen är brant och delvis klättrande. Väl uppe på kanten av berget möts du av utsikten över Vallebygden med sin mosaik av sjöar, lövskogar och hagmarker. Från Jättadalens utsiktspunkt fortsätter stigen söderut till Öglunda grotta. Det är ytterligare en ravin med enorma diabasblock som bildar grottliknande rum och fristående diabaspelare. Denna sträcka är omtyckt och vi har alltid med den på trailhelger i Valle.

På vissa av Valle-Billingen-resorna har vi alla möjlighet att besöka Varnhem, en historisk mycket betydelsefull plats i Sverige. Klosterkyrkan från 1150-talet är gravplats för de första götiska kungarna och Birger Jarl (som är Stockholms grundare). Kyrkan figurerar också i Jan Guillous medeltida berättelser om tempelriddaren Arn.

Trailhelger  hit kommer också inkludera vackra vattenfall. Silverfallen kastar sig ut över bergskanten på Billingen ca 60 meter etappvis. Några är högre och dramatiska, medan några är lägre och mer rogivande. Vattnet rinner fram över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten, på våren är det mycket vatten, på hösten sinar vattnet. I närheten av fallen ligger Högsböla ängar och vandringsleden Billingeleden passerar genom detta härliga naturreservat. Framförallt under försommaren bjuder de på en underbar blomsterprakt men det är verkligen njutbart att passera genom ängarna när som på året.

Valle och Billingen har så mycket att erbjuda i naturväg, det är otroligt lätt att njuta här. Hoppas du vill följa med oss under en helg. Vi har löparresor för kvinnor i små grupper hit.

TRAILDAG

Under en heldag guidas du med andra traillöpare fram genom Vallebygden. Håll utkik på datum som vi oftast inte skriver här utan på vårt instagram!

Ställ din bil på vår startplats beroende på event. Vi kommer under dagen servera lunch och fika. Du körs tillbaka till din bil i slutet av dagen.

Som en komprimerad drömsemester under en dag som kommer ge dig minnen för livet. För dig som är van att springa och vill ta dig an ca 25-30 km under dag helt utan klocka.

 

 

TRAILHELG

Under 2024 har vi TrailHelger för tjejer vid 3 tillfällen under maj och juni. Snart lanserar vi även resorna för hösten 2024.

I Valle arrangerar vi en tjejhelg i körsbärsblom och en tjejhelg i ramslöksblom varje år. Vi springer som i en sagobok! Missa inte denna fantastiska upplevelse i maj 2024 om du gillar naturen!

Höjdpunkten är att det enda du behöver göra är att springa. Vi ser till att du får god mat, härliga go’fikor och bästa sällskap!

 

TRÄNING & TRAIL

För dig som älskar att röra på dig har vi en härlig lyxhelg i Hjo, där vi kommer ifrån. Här du har valmöjlighet att träna mer eller mindre, det är för dig som  vill utnyttja många timmar under en helg med variationsrik träning.

Sommarstaden Hjo är ett paradis för dig som också vill unna dig en minisemester och njuta av denna unika trästad.  Kul att träffa likasinnade och vi har fokus på att lära känna nya ansikten, god mat och dryck. Vi har fler aktiviteter på programmet om man vill stand-up paddle, yoga, chokladprovning.  Desssa resor startar juni 2024.