VALLEBYGDEN

SÅ MAGISK NATUR! BOKA SJÄLV ELLER MED DIN VÄN!

LÖPNING ELLER VANDRING?

OAVSETT SÅ FÅR DU: MÅ BRA, MOTION, MÄNNISKOR OCH MAAAAT!

TRAILSEMESTER

ETT KLIMATSMART OCH NJUTFULLT SÄTT ATT RESA!

EKOTURISM

VI GILLAR ATT RESA MILJÖ- & NATURVÄNLIGT

VILL DU BLI HÄPEN?

OM DU VILL BLI KNOCKAD AV MAKALÖS NATUR SÅ ÄR VALLE DIN RESA!

NATUREN

DELA NATURENS MAGI MED OSS

VALLE  – BILLINGEN

Vi låter covid-19 svepa förbi och väntar med arrangera resor t.o.m. sep 2021. Då vårt huvudsyfte att sitta ihop och ha trevliga stunder, både vid matbord och i vardagsrum så kan vi inte säkra dessa resor för ev. smittspridning.  Ibland behöver vi åka bil tillsammans, då känns det heller inte bra för oss att arrangera trailhelger under pandemitid. Vi längtar efter att erbjuda dig Trailhelg, Tjejhelg eller Trailsemester, vad som passar dig!

Vi säger bara OMG, detta platåberg Billingen och dess Vallebygd! Ljuvligt spektakulärt och härligt varierat kuperat för en perfekt trailupplevelse! Den här lätttillgängliga men lite glömda bygden ligger mellan Skara och Skövde och vi har valt ut favoritsträckor som vi tycker är riktigt njutbara.

Vallebygden är ett sjörikt och mjukt böljande landskap med många grusåsar, kullar och moränryggar som påminner om istidens krafter. På sommaren njuter vi av blomstrande ängar, gröna hagar, lundar med prunkande ädellövskog och rofyllda fiskesjöar. Det finns 60 km skyltade valleleder i området, 66 km Billingeleder, här kan  vi hitta alla naturtyper. På en förhållandevis liten yta finns faktiskt 8 naturreservat med olika flora och fauna.

Vissa sträckor kommer vi ta oss fram uppe på platån Billingen och få fantastiska utsikter och emellanåt springer vi på leden nedanför sluttningen genom hagmarker och skogar. 

VALLEVÄGEN

Utmed Vallevägen -världens vackraste väg finns många konstnärer, konsthantverkare och gårdsbutiker. Benämningen som världens vackraste väg stämmer väl i maj månad när 10.000-tals står körsbärsträd i blom – en vidunderlig syn! Människor åker långväga för att uppleva detta och det är såklart otroligt vackert och får inte missas! Festivalerna i Tokyo, Kyoto och Washington som hålls när deras berömda körsbärsträd blommar lockar tusentals besökare, men det går garanterat lugnare till i Valle.

Vi upptäcker och upplever mycket av Vallebygden och du bokar en helg med oss. En sagolik tur går runt Flämsjön. Leden är knappt 9 km lång och slingrar sig genom beteshagar med ädellövskog. 

Under många resor hit kommer vi “traila” förbi Eahagen-Öglunda ängar som är ett kuperat kamelandskap med kullar, moränryggar och sänkor. Här finns en lövskog med nästan tropiskt fyllig vegetation samt en mångfald av växter och fåglar. Ett av de många naturreservat vi kommer besöka.  

BILLINGEN

För den som önskar en mer krävande naturupplevelse blir nöjd över våra besök vid Jättadalen. Det är en djup bäckravin som ligger i diabasbranten på västra Billingen – det stora platåberget i Västergötland. Vandringen upp till Jättadalen är brant och delvis klättrande. Väl uppe på kanten av berget möts du av utsikten över Vallebygden med sin mosaik av sjöar, lövskogar och hagmarker. Från Jättadalens utsiktspunkt fortsätter stigen söderut till Öglunda grotta. Det är ytterligare en ravin med enorma diabasblock som bildar grottliknande rum och fristående diabaspelare. Denna sträcka är omtyckt och vi har alltid med den på trailhelger i Valle.

På vissa av Valle-Billingen-resorna har vi alla möjlighet att besöka Varnhem, en historisk mycket betydelsefull plats i Sverige. Klosterkyrkan från 1150-talet är gravplats för de första götiska kungarna och Birger Jarl (som är Stockholms grundare). Kyrkan figurerar också i Jan Guillous medeltida berättelser om tempelriddaren Arn.

Trailhelger och trailsemester kommer också inkludera vackra vattenfall. Silverfallen kastar sig ut över bergskanten på Billingen. Tillsammans faller de 60 meter ut över bergskanten. Några är högre och dramatiska, medan några är lägre och mer rogivande. Vattnet rinner fram över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten, på våren är det mycket vatten, på hösten kan vattnet sina rejält. I närheten av fallen ligger Högsböla ängar och vandringsleden Billingeleden passerar genom detta härliga naturreservat. Högsböla ängar är en rest av de stora lövängar som förr fanns i området Berg. Framförallt under försommaren bjuder de på en underbar blomsterprakt men det är verkligen njutbart att gå igenom ängarna när som på året.

Valle och Billingen har så mycket att erbjuda i naturväg, det är otroligt lätt att njuta här. Hoppas du vill följa med oss under en dag, en helg eller under en semester. Vi har både vandringsresor och löparresor hit.  Håll utkik när vi snart presenterar våra events för 2021.

TRAILDAG

Under en heldag guidas du med andra traillöpare fram genom Vallebygden.

Ställ din bil i Varnhem eller åk kommunalt dit, vi kommer under dagen servera lunch och fika. Din packning tar vi hand om, du körs tillbaka till din bil eller buss i slutet av dagen.

Som en komprimerad drömsemester under en dag som kommer ge dig minnen för livet. För dig som är van att springa och vill ta dig ca 25-35 km under dag.

TRAILSEMESTER

Som en trailhelg fast på vardagar. Under 2021 har vi en inplanerad för tjejer under juli. Vi vänder oss till dig som är vanlig motionär som gillar löpning. Superduktiga löpare kan såklart också vara med, då får du springa fler sträckor.

TRAILHELG

Under 2022 planerar vi trailhelger för tjejer vid 2 tillfällen under maj. Vi har en som heter tjejhelg i körsbärsblom och en tjejhelg i ramslöksblom. Vi springer i en sagobok! Under 2021 är de inställda tyvärr.